Компот з винограду і яблук на зиму
Продукти
на 3-х літрову банку
Виноград — 4 кисті (1 кілограм)
яблука — 4 великих яблука (1 кілограм)
цукор — 3 склянки
Вода — 1 літр
як заготовити компот з винограду і яблук
1. Підготовлені яблука (очищені від шкірки і серцевини) і вимитий виноград скласти в трилітрову банку.
2. Залити холодною водою плоди в банку. Злити в каструлю цю воду, туди ж додати 1,5 склянки цукру, розмішати і довести до кипіння.
3. Киплячим сиропом залити виноград і яблука в банку, прикрити кришкою.
4. Стерилізувати банку з компотом 10 хвилин. Для цього поставити банку в каструлю, в яку налити гарячу воду на три чверті висоти банки. Нагрівати на маленькому вогні.
5. Дістати банку з виноградно-яблучним компотом, закатати кришкою і перевернути (поставити на кришку). Укутати рушником і так дати охолонути.
остигнула банку прибрати в комору або льох.
швидкий компот з винограду і яблук
продуті
на 3-х літрову каструлю
Виноград — 2 кисті (половина кілограма)
яблука — 3 плода (половина кілограма)
цукор — 1,5 склянки (300 грам)
Вода — 2 літра
підготовка продуктів
1. Вимити виноград і яблука, викласти на рушник, щоб обсушити.
2. Видалити серцевину і насіння з розрізаних на четвертинки яблук.
3. Ягоди винограду зняти з гілочок.
4. Яблука і виноград скласти в каструлю, до них додати півтори склянки цукру. Залити яблука і цукор двома літрами води.
5. Компот довести до кипіння, на помірному вогні варити 5 хвилин.
готовий компот можна подавати гарячим або остудити і розлити по склянках. Для більш освіжаючого ефекту в компот рекомендується додати кубики льоду.
Фкуснофакти
— якщо зварити компот з чорного винограду з яблуками, напій буде мати гарний яскравий колір , чого не скажеш про компоті з білих сортів винограду. Колір компоту можна надати, додавши жменю чорноплідної горобини або чорної смородини.
— при варінні компоту на зиму можна обійтися без стерилізації . Для цього залити фрукти киплячим сиропом, дати постояти 10 хвилин. Потім сироп злити, знову довести до кипіння і залити в банку, яку відразу закатати кришкою.
— при варінні компоту на зиму норму винограду, яблук і цукру подвоюють, а води беруть в два рази менше. Це непоганий спосіб заощадити місце в коморі і раціонально розпорядитися тарою, якої в період заготовок, як правило, не вистачає. Концентрований компот перед вживанням можна розвести кип'яченою водою.