як варити суничний компот
продукти для варіння компоту з суниці
суниця — 3 кілограми
Вода — 1 літр
цукор — півкіло
Як варити компот із суниці на зиму
суницю перебрати, очистити, промити і обсушити на рушник. Воду розігріти в каструлі, розбавити в ній цукор, довести до кипіння і варити 10 хвилин. У цукровий сироп викласти суницю, проварити 5 хвилин. Розлити компот по стерилізованим банкам, закрутити, остудити і прибрати на зберігання.
Фкуснофакти
— ягоди суниці мають особливість віддавати гірчинку при їх термообробці, тому щоб варити компот без гіркоти, суницю краще заморозити. Щоб зберегти корисні властивості ягоди, суницю можна перетерти з цукром, заморозити і при вживанні заливати гарячою, але не киплячою водою.
— щоб в Суничному компоті збережися ягоди цілими і красивими, суницю потрібно опустити в киплячий цукровий сироп і уварити в цукровому сиропі протягом 5 хвилин, потім дістати ягоди з сиропу шумівкою і перекласти в банки. Що залишився сироп ще раз довести до кипіння і залити їм ягоди в банках.
— для компоту краще брати темнофарбовані ягоди суниці, тоді компот вийде найбільш багатий смаком.
— якщо ягоди суниці переспіли або відбраковані (наприклад, прим'яті), з них можна вичавити сік і додати в цукровий сироп замість такого ж обсягу води, тоді компот вийде більш насиченим.
— чим менше час пастеризації суничного компоту, тим більше корисних властивостей зберігає ягода.
— щоб суничний компот зберіг свою яскравість, при закатку в нього можна додати 1-2 столових ложки лимонного соку.