Як варити подтопольнікі
знадобляться — подтопольнікі, вода для вимочування, вода для варіння
  1. Перед приготуванням грибів, потрібно їх замочити у воді для видалення запаху: для цього буде потрібно помістити подтопольнікі в глибоку ємність або каструлю, залити проточною водою і прибрати в прохолодне місце, температура не більше 15 градусів. 
  2. Через кожні 12 годин потрібно воду міняти. Виконувати процедуру протягом 3 діб. 
  3. По закінченню часу, потрібно гриби добре промити водою. Де буде потрібно, вирізати темні місця.
  4. У каструлю покласти подтопольнікі, залити водою, щоб вони зникли на 3 сантиметри, і поставити на плиту. 
  5. Довести до кипіння і продовжити варити гриби 5 хвилин.
  6. Коли пройде час, каструлю потрібно зняти з плити, а гарячу воду акуратно злити. 
  7. Знову залити подтопольнікі проточною водою і поставити на середній вогонь.
  8. Додати сіль, з розрахунком, що на 1 літр води потрібно всипати 0,5 чайної ложки солі. 
  9. Довести до кипіння і потім варити 25 хвилин. 
Як засолити подтопольнікі
  продукти
 Подтопольники — 1 кілограм
 Лук — 1 головка
 часник — 4 зубчики
 хрін — 1 корінь маленького розміру
 естрагон — 1 пучок
 кріп — за смаком
 сіль — 50 грам (2 столові ложки)
  підготовка продуктів
  1. Промити гриби, видаляючи весь бруд, сміття.
  2. Залити подтопольнікі проточною водою і прибрати замочуватися на 3 дні в прохолодному місці. Кожні 12 годин воду слід міняти.
  3. По закінченню 3 діб, злити воду і ретельно промити гриби.
  4. Помістити тополеві гриби в каструлю, залити холодною водою, щоб вони зникли на 3 сантиметри, додати 1 чайну ложку солі і поставити на вогонь.
  5. Варити подтопольнікі в першій воді 5 хвилин, у Другій до готовності 25 хвилин.
  6. Після того як подтопольнікі зварилися, потрібно прибрати з вогню, злити воду і промити холодною водою. Для цього буде потрібно застосувати друшляк, щоб вода скла.
  7. 1 цибулину очистити від лушпиння і нарізати півкільцями.
  8. Корінь хрону очистити від шкірки і розрізати на кілька однакових частин.
  9. 4 зубчики часнику очистити від лушпиння, нарізати тонкими пластинами.
  10. Пучок естрагону і кропу промити холодною водою, просушити і порізати.
  як засолити подтопольнікі
  1. У заздалегідь підготовлені банки викласти відварені гриби. Посолити 2 столовими ложками солі.
  2. Додати порізану цибулю, пластинки часнику, шматочки кореня хрону, подрібнений естрагон і кріп.
  3. Поставити зверху прес і прибрати в прохолодне місце. 
  4. Гриби подтопольнікі повинні солитися 7 днів. Потім вони готові до вживання. 
Фкуснофакти
— калорійність маслюків становить 24 ккал на 100 грам.
— гриби подтопольнікі мають ще інше назва — рядовка Тополева, так як росте цілими галявинами і поблизу Тополь.
— капелюшок подтопольніка має опуклу і напівкулясту форму. Діаметр може варіюватися в межах 6-12 сантиметрів. У молодих грибів краю зігнуті і загорнуті всередину, а у старих вони нерівні. М'ясиста м'якоть у молодих подтопольніков білого кольору, але з часом вона стає червонувато-коричневою. Ніжка у гриба невисока, в середньому, може досягати 8 сантиметрів. Товщина від 1,5 до 4 сантиметрів. Подтопольнікі мають борошнистий запах, який у міру приготування випаровується.
— для того, щоб визначити вік гриба, потрібно натиснути на м'якоть. Якщо це молодий подтопольнік, то в натиснутому місці ділянку гриба темніє.
— ознакою свіжості у тополевої рядовки, є волога і слизька капелюшок.
— починають з'являтися гриби в середині вересня, коли вже падає листя. Збирати їх можна до перших морозів в жовтні. Тополеві гриби вважаються останніми грибами в сезоні.
— Подтопольники зберігаються в свіжому вигляді в прохолодному місці не більше 5 діб. Але рекомендовано відразу після збору, замочити у воді, а через 3 дні засолити.


