Як варити чорний гриб Муер
  продукти
 гриби муер — 1 коробка 25 грам
 Вода — 2 літри
 сіль — 1 чайна ложка
  Як варити чорний гриб Муер
  1. Коробку з сушеними грибами муер розкрити, гриби всипати у велику каструлю.
  2. Залити гриби 2 літрами води. 
  3. Поставити каструлю на вогонь, варити 3 хвилини після закипання.
  4. Накрити каструлю кришкою і настояти гриби протягом 20 хвилин.
  5. Після варіння гриби відкинути на друшляк і злегка промити холодною водою.
  6. Зрізати грубі частини ніжок, нарізати необхідними частинами. 
Соус до варених грибів муер
  продукти
 соняшникова олія — 1 столова ложка
 соєвий соус — 1 столова ложка
 приправи і спеції — за смаком
 оцет 70% — половина чайної ложки
  Як зробити соус
 змішати масло, соєвий соус, приправи і оцет — заправити варені гриби і настояти 5 хвилин. 
Як варити китайський суп « чорний гриб»
  продукти
 курка або свинина — 200 грам
 Креветки — 200 грам
 сухі гриби шиітаке — 1 чашка
 чорний гриб — 200 грам
 яйця — 2 штуки
 Упаковка тофу (400 грам) — 1 штука
 соєвий соус — 100 мілілітрів
 крохмаль — 7 столових ложок
 водні каштани (без води) — 1 чашка
 бамбукові пагони (без води) — 1 чашка
 рисовий (або звичайний 5%) оцет — 1/3 чашки
 Соус чилі — 2 столові ложки
 сухі бутони лілій — 1 жменя
 часник — 1 зубчик
 Масло кунжутне — 1 столова ложка
 Вода — 9 чашок
  як варити суп « чорний гриб»
  1. Викласти шиітаке і бутони лілій в різні миски, залити крутим окропом і залишити на півгодини.
  2. Зробити маринад, змішавши 1 столову ложку соєвого соусу, 1 столову ложки крохмалю.
  3. М'ясо нарізати тонкими смужками і замаринувати на півгодини.
  4. Закип'ятити воду, покласти туди м'ясо, чорний гриб, шиітаке, варити 10 хвилин.
  5. У лілій відрізати жорсткі кінчики, розрізати навпіл.
  6. Покласти в каструлю лілії, креветки, тофу кубиками, каштани, бамбукові пагони, соус чилі, оцет і соєвий соус.
  7. Варити на тихому вогні 10 хвилин.
  8. Розвести в холодній воді крохмаль і влити в суп. 
  9. Придушити часник і теж додати в суп, потім влити яйця, перемішані виделкою.
  10. Довести суп до кипіння і вимкнути.
  11. Через 10 хвилин настоювання супу ввести кунжутне масло і ретельно перемішати.
  12. При подачі сервірувати дрібно порізаною зеленою цибулею.
Фкуснофакти
— чорний гриб Муер потрібно розмочувати в дуже великій каструлі, тому що гриби дуже сильно збільшуються в розмірі.
— чорний гриб Муер або Аурікулярія вухоподібна зростає у північній частині помірної кліматичної зони, найчастіше вибирає бузину або вільху. Особливо поширені страви з чорного гриба в китайській кухні. За свою схожість з деревними наростами іноді називається « Деревний гриб».
— через те, що цей гриб зустрічається в основному на бузині, його ще називають Юдине вухо, в честь Іуди Іскаріота, який на бузині повісився.
— чорний гриб є обов'язковим компонентом класичного китайського супу, вживають його також в салатах.
— В Україні продається чорний гриб в сушеному вигляді, перед вживанням його знадобиться замочити на кілька годин.
— яскраво вираженого смаку гриб не має, вимагає спецій, частіше використовується як наповнювач або для прикраси страв.


