Як варити гречку без варіння
знадобляться — стакан гречки, 2 склянки води
1. Стакан гречки всипати в сито і ретельно промити.
2. Викласти гречку в просторий посуд. Для півсклянки гречки найкраще підійде глибока тарілка, для склянки знадобиться каструлька, а для зручного підігріву і використання в інших стравах — сковорідка. Гречку навіть можна взяти з собою варитися в похід — якщо запарити її в термосі.
3. Влити 2 склянки окропу, у другій склянці розчинити 1/4 чайної ложки солі.
4. Накрити тарілку плоскою тарілкою і залишити мінімум на 4 години. Максимальний час практично не обмежена, гречку навіть можна залишити на ніч. Просто після того, як гречка охолоне, приберіть її в холодильник — вранці вона буде готова.
5. Гречка без варіння готова: при необхідності злийте надлишок води.
Фкуснофакти
Гречка запарена окропом вважається найкориснішою і навіть використовується в дієтичному харчуванні. Ще б пак! Мінімум втручання високих температур і, відповідно, максимум вихідних корисних властивостей. При приготуванні гречки без варіння важливо використовувати крупу хорошої якості, адже температурна обробка, знезаражує хвороботворні мікроби, методом запарювання буде мінімальна. З цієї ж причини слід ретельно промивати крупинки.
пропорції гречки і води такі ж, як і при
звичайному способі
— вода при цьому способі не випаровується, а повністю вбирається в крупу. Якщо вийшло так, що крупа зварена, а трохи води залишилося — просто злийте її і використовуйте гречку за призначенням.
Гречка — єдина крупа, яку можна приготувати взагалі без варіння. Стратегічно важливий продукт, з запасом наявний у кожної господині. А з огляду на поживні і смакові властивості гречки, можна бути впевненим, що запаси не пропадуть.
на смак гречка запарена окропом, рівно така ж, як і зварена звичайним способом, може трохи більше зернистіше. Щоб домогтися максимальної м'якості, гречку перед запарюванням можна прожарити: викласти промиту мокру гречку на гарячу сковорідку і прогріти 5 хвилин при постійному помішуванні на середньому вогні.
зберігати запарену гречку не більше 2 днів.