Як варити вовнянки
знадобляться — вовнянки, вода, сіль
  1. Розкласти гриби на рівній поверхні, щоб вони не почали псуватися в кошику від тісноти.
  2. Перебрати вовнянки, з кожного прибравши лісове сміття і хвою, видаливши залишки корінців.
  3. Залити вовнянки холодною водою так, щоб води покрила їх.
  4. Накрити каструлю з вовнянками і прибрати гриби в холодильник на 2 дні, кожен день (або 2 рази на день) змінюючи воду на свіжу.
  5. Гриби пропустити через друшляк і викласти в каструлю.
  6. Залити гриби свіжою водою — так, щоб вода покрила гриби.
  7. Поставити каструлю з волнушками на сильний вогонь, дочекатися закипання і зменшити вогонь.
  8. Посолити гриби — на кожен літр води 1 чайна ложка солі.
  9. Прикрити каструлю кришкою і варити вовнянки 20 хвилин при слабкому бурлінні води.
  10. Варені вовнянки викласти в друшляк і використовувати за призначенням. 
Фкуснофакти
— вовнянки — пластинчасті гриби, а тому вони особливо тендітні і ніжні. Вовнянка необхідно обробити відразу після збору і зробити це слід дуже акуратно.
— вовнянки гірчать через молочний сік — і щоб вони не гірчили в готовій страві, їх замочують у воді.
— вовнянки використовують для засолювання або маринування. В силу жорсткої структури грибів, їх не використовують як гарнір, а також інгредієнта для приготування салатів і супів.
— вовнянки ростуть серед беріз і в змішаних лісах, сезон волнушек з середини липня по середину вересня.
— вовнянки можна відрізнити по рожевому кольору капелюшки і колам, що відходить від центру капелюшки. Від цих хвиль і назва гриба — волнушка.
— калорійність вовнянки — 35 ккал/100 грам.
як маринувати вовнянки
  що потрібно для маринування волнушек
  на 1 кілограм волнушек
 Вода — 1 стакан
 вовнянки
 цукор — 1 столова ложка
 оцет 9% — півсклянки
 Гвоздика — 3 бутона
 перець горошком — 10 горошин
 лавровий лист — 2 листа
 Лук — 1 невелика голова
 сіль — 1 столова ложка
  як замаринувати вовнянки
  1. Помити і почистити вовнянки.
  2. Відварити гриби в підсоленій воді. 
  3. Поставити воду на вогонь, покласти цибулю, приправи, сіль і цукор.
  4. Варити 15 хвилин.
  5. Додати в маринад гриби і оцет.
  6. Варити 15 хвилин.
  7. Викласти гриби в банки за допомогою шумівки, залити маринадом і закатати в банки.
як солити вовнянки
  продукти
 вовнянки — 1 кілограм
 сіль — 2 столові ложки на 1 кілограм волнушек
 перець горошком — 10 горошин
 Лаврушка — 2 листа
 листя смородини — 2 листа
 листя хрону — 2 листа
  як засолити вовнянки
  1. Вовнянки почистити, вимочити в підсоленій воді, зварити.
  2. Злити воду.
  3. Викласти вовнянки в миску шарами, пересипаючи сіллю і спеціями.
  4. Поставити вовнянки під гніт 3-4 кілограми на 2 доби.
  5. Викласти вовнянки в банку, накрити листям хрону і смородини, і залити соком від засолювання волнушек.
 вовнянки солятся півтора місяці.
подають солоні вовнянки як закуску зі свіжою цибулею і кропом; використовують в засмажкою, супах і салатах.


