Як варити вомера
  продукти
 Вомер — кілограм
 оцет 3% — 10 мілілітрів
 чорний перець — кілька горошин
 Петрушка — пучок
 сіль — половина чайної ложки
 лавровий лист — 3 штуки
  як варити вомера
  1. Почистити вомера від луски і потрухів, вирізати зябра, промити в прохолодній проточній воді.
  2. Петрушку вимити, відокремити стебла від листя, стебла нашаткувати соломкою довжиною 3 сантиметри. 
  3. Влити 2,5 літра води в каструлю, покласти сіль, помістити на конфорку на сильний вогонь, дати закипіти.
  4. Покласти рибу цілком в каструлю з закипілої водою, дочекатися закипання.
  5. Прибрати піну, покласти горошини перцю, лаврове листя, оцет, стебла петрушки.
  6. Готувати рибу на тихому вогні 20 хвилин.
  7. Прибрати каструлю з конфорки, дістати вомера з бульйону, видалити плавники, голову, шкіру, кістки.
Далматинський суп з вомера
  продукти
 Вомер — кілограм
 морква — 200 грам
 картопля — 500 грам
 молодий ріпчасту цибулю — 300 грам
 оливкова олія — 50 мілілітрів
 сухі сербські спеції — за смаком
 Лимон — половинка
 борошно — третину склянки
 сіль — чайна ложка
 перець — кілька горошин 
  Як варити далматинський суп з вомера
  1. Молоду цибулю помити, білу частину подрібнити, зелену — відкласти.
  2. Налити в глибокий сотейник масло, помістити на середній вогонь, обсмажити нарізану цибулю 5 хвилин.
  3. Покласти в сотейник борошно, змішати, смажити кілька хвилин.
  4. Влити в сотейник 1,5 літра води, дочекатися закипання.
  5. Картоплю і моркву помити, почистити. 
  6. Картоплю нарізати квадратиками товщиною 2 сантиметри, морква — соломкою довжиною 3 сантиметри, товщиною — сантиметр.
  7. Покласти в бульйон картоплю і моркву, тримати на середньому вогні 15 хвилин.
  8. Рибу обполоснути в прохолодній воді, видалити тельбухи і вирізати зябра.
  9. Покласти вомерів в бульйон, тримати на середньому вогні 10 хвилин.
  10. Дістати вомерів з сотейника, видалити плавники, голову, кістки, шкіру, філе обробити виделкою.
  11. Видавити з половини лимона сік.
  12. Нарізати зелені пір'я цибулі.
  13. Покласти в бульйон м'ясо вомера, сіль, сербські спеції, перець, сік лимона, нарізану цибулю, готувати 2 хвилини, прибрати з конфорки. 
Фкуснофакти
— Вомер — це морська риба, поширена на сході Тихого океану і на шельфі Атлантичного. Вона мешкає в мілководді з мулистим або мулисто-піщаним дном на глибині 50-80 метрів.
— Часто вомера називають Селеною за назвою роду риби.
— Улов атлантичних вомерів в промислових цілях складає всього кілька десятків тонн на рік. Найчастіше ця риба стає об'єктом спортивної риболовлі. Промисловий інтерес представляє перуанська селена. Її виловлюють біля берегів Еквадору. Така риба популярна в кухні Східної Європи. Саме перунаську селену найчастіше можна побачити на наших прилавках.
— середній вага вомера — від 100-150 до 500 грам, розмір — 33-40 сантиметрів.
— основний сезон споживання вомера в Україні — літо. Вишукані кулінари набувають цю рибу найчастіше для копчення.
— вартість замороженого вомера — від 100 грн./кілограм (в середньому в Києві на липень 2020-2021 р).
— у вомера існує ще одна назва — риба-місяць. Його він отримав завдяки тілу у формі кулі, на якому майже немає плавників.


