⏰ як варити малинове варення - загальні правила, стерилізація, рецепт-п'ятихвилинка і як зварити швидко.

Скільки варити малинове варення?

05:00
Малинове варення-п'ятихвилинку настоювати 3 години з цукром, потім варити 10 хвилин .
користуючись довгим способом, малину пересипати цукром, поставити на вогонь, варити 5 хвилин і настоювати 30 хвилин. Кип'ятіння і остуджування проводити 3 рази. Для цього способу піде 7-8 годин.

Як варити малинове варення на зиму

що потрібно для варення з малини
на 1 кілограм малини необхідно 0,7-1 кілограм цукру.

як варити малинове варення
1. Малину акуратно перебрати, прибираючи зіпсовані ягоди, і викласти в каструлю для варення. Якщо ягода велика і щільна, можна її помити, але зазвичай обмежуються перебиранням, так як ягода миттєво мнеться і тече.
2. Пересипати малину цукром: укласти шар ягоди в каструлю, щедро посипати цукром — і так до тих пір, поки малина не закінчиться. Каструлю візьміть побільше.
3. Залишити на 3 години при кімнатній температурі (20-22 градуси), раз в півгодини акуратно перемішуючи малину.
4. Каструлю з ягодою поставити на тихий вогонь, довести до кипіння, потім варити 20 хвилин на середньому вогні, акуратно помішуючи.
5. Чи не охолоджуючи, розкласти малинове варення по гарячих стерилізованих банках, щільно закрити, і перевернути до охолодження. З 4 кілограмів малини і 2,5 кілограмів цукру вийшло 5 літрів готового варення. Зберігайте в холодильнику або прохолодному темному місці.

Як варити малинове варення в мультиварці
1. Малину перебрати і помити.
2. Викласти малину в миску мультиварки, засипати цукром, акуратно перемішати.
3. Налаштувати мультиварку на режим « гасіння», варити варення при закритій кришці мультиварки 10 хвилин.
4. Готове варення розкласти в стерилізовані банки, закатати, остудити і прибрати на зберігання.

Як варити малинове варення в хлібопічці
1. Викласти 1 кілограм ягід в чашу хлібопічки.
2. Всипати 1 кілограм цукру, рівномірно розподілити цукор, для чого кілька разів струсити чашу.
3. Помістити чашу з малиною в хлібопічку, виставити режим «Джем» або «варення».
готове варення перекласти в сухі чисті банки і закатати.

Як варити малиново-апельсинове варення

продукти для варення з малини і апельсинів
Малина свіжа або заморожена — 1,5 кілограма
Апельсини — 1 кілограм
цукор — 1,5 кілограма

як приготувати малиново-апельсинове варення
1. Малину перебрати, видалити можливе сміття. Апельсини очистити від шкірки, розібрати на часточки і з кожної апельсинової часточки зняти шкірку.
2. Малину і апельсини викласти, пересипаючи цукром, в не емальовану каструлю.
3. Поставити малину з апельсинами на тихий вогонь і варити 5 хвилин, постійно помішуючи і знімаючи пінку.
4. Потім зняти малиново-апельсинове варення з вогню, настояти 30 хвилин.
5. Знову поставити каструлю з варенням на вогонь і знову довести до кипіння, потім остудити 30 хвилин.
6. В останній раз довести варення до кипіння і розлити по стерилізованим банкам.

Фкуснофакти

— Малина дуже ніжна ягода, тому коли є впевненість в екологічності ягоди, її не слід мити. Якщо вимити все ж необхідно, то краще це зробити зануренням друшляка з ягодою в широку ємність з холодною водою. Щоб вода повністю скла (інакше варення вийде рідким), залишити ягоду в друшляку на 20 хвилин, періодично трохи трусячи.

— щоб зварити варення без малинових жорстких насіння, просто протріть ягоду через дрібне сито — або до варіння, або після. Фактично, це вийде вже джем .

— від білих черв'ячків і комах, виявлених на малині, допоможе позбутися соляний розчин. Висипати ягоду в таз і на 10 хвилин залити соляним розчином (на 1 літр води взяти чайну ложку солі). Злити брудну воду і акуратно промити малину.

— оскільки малина зберігає знезаражувальні властивості навіть після варіння, стерилізувати банки хоча і є бажаним, зовсім необов'язково.

— найкорисніше малинове варення — рідкувате, в ньому мінімум цукру і температурної обробки, але максимум користі. Якщо виварювати воду і робити варення гущі, при тривалому варінні воно втрачає користь.

— Так як малина соковита ягода, швидко зварити варення потрібної консистенції без додавання пектину, швидше за все, не вийде. Щоб зварити варення з пектином, треба на 1 кілограм ягід додати 1 пакетик 20 грам желирующего кошти (Конфітюрка, желфікс) відразу після додавання цукру — і ретельно перемішати варення. При використанні пектину норму цукру можна зменшити до 0,5 кілограма без втрати густоти. Ще для густоти варення можна збільшити норму цукру — на кожен кілограм малини взяти 1,2-1,4 кілограма цукру. Тільки враховуйте, що це відіб'ється на смаку варення: воно може стати нудотним. І навпаки: якщо малинове варення занадто густе, слід додати ще ягід.

— у малиновому варення міститься натуральна саліцилова кислота, що володіє протизапальною і жарознижувальною властивостями. Варення з малини допоможе не тільки при застуді, але і при стресі, тому що містить мідь, що входить до складу більшості антидепресантів.

— смак малинового варення в залежності від сорту малини може бути занадто терпким, навіть злегка гірким. Щоб контролювати смак, краще спробувати малину перед варінням варення і, якщо спостерігаються терпкі нотки, можна додати полуницю або апельсин.

— для приготування малинового варення підійде посуд емальований або виготовлена з нержавіючої сталі.

— для максимального збереження вітамінів А, Е, РР (надають шкірі свіжий колір і пружність) краще готувати варення-п'ятихвилинку або перетерти малину з цукром. Зберігати перетерту малину потрібно в холодильнику.

— калорійність малинового варення — 270 ккал.

— якщо малинове варення заграв або зацукрували, можна його знову проврить, додавши на кожен літр варення стакан цукру. Варити 5 хвилин після закипання і обов'язково видалити піну.

поділитися з друзями
Рейтинг
(поки оцінок немає )
Сколько варить?